Haaruitval-online.nl bevat alle informatie over haar, haaruitval, haargroei, kaalheid en oplossingen tegen bijvoorbeeld kaalheid

Hoe ontstaat haaruitval?

Haar is weefsel dat langzaam groeit en zich vernieuwd doordat de oude haren uitvallen en er weer nieuwe groeien. Dat het haar uitvalt is eigenlijk vanzelfsprekend, bij de een is het alleen wat meer of minder dan bij de ander. Als er meer haar uitvalt, dan er nieuwe haren groeien is er sprake van haaruitval. Het aantal haarfollikels op de hoofdhuid is genetisch bepaald Een mens heeft gemiddeld 100.000 haren en per dag vallen er 50 tot 100 haren uit. Als men ouder wordt vermindert het aantal haarzakjes en groeien er automatisch minder haren. Er zijn natuurlijk ook meerdere oorzaken van haaruitval. In sommige gevallen groeit het haar weer aan, maar soms is het blijvend en ontstaat er kaalheid. Door de straling van de zon, droge lucht, ander klimaat, haren kammen en/of drogen, permanenten of kleuren, kunnen de haren beschadigd raken, wat leidt tot meer haaruitval. Maar ook bepaalde medicijnen of ziekten kunnen de kaalheid veroorzaken

DHT de grote oorzaak

De meeste oorzaken van mannelijke kaalheid zijn bekend. Zeker is dat het hormoon dihydrotestosteron (DHT) de grote veroorzaker van het probleem is. Het DHT hormoon komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en wordt gevormd uit het mannelijke hormoon testosteron door middel van het 5-alpha-reductase enzym. Dit proces vindt plaats in het haarwortelzakje van de hoofdhuid. 3-alpha-hydroxysteroid-dehydrogenase is de stof die er voor zorgt dat het DHT hormoon afgebroken wordt. Als het DHT hormoon zich gaat binden aan de androgeen receptor, zal uiteindelijk het haarwortelzakje afsterven waardoor er geen haargroei meer zal zijn. Sterven er meerdere haarzakjes af, dan wordt de haardos dunner en is kaalheid zo goed als onvermijdelijk. De hierboven omschreven processen, en de mate waarin de stoffen in het lichaam aanwezig zijn, bepalen de mate van kaalheid per persoon.

Zelf Testen

Heeft u het idee dat u meer haar verliest dan normaal, dan kunt u hier een zelftest doen.

  • De teltest: Verzamel en tel de uitgevallen haren 4 dagen na het wassen, let wel op dat er 24 uur tussen de wasbeurten zit.
  • De trektest: pak een strengel met ongeveer 100 haren en trek er zachtjes aan. Als er meer dan 20 haren los komen is er een verder onderzoek nodig.

Onderzoek

Haarwortelonderzoek (trichogram): er worden +- 50 haren kort (1cm) afgeknipt en vervolgens met een pincet geëpileerd in de richting van de haargroei. De haarwortels worden daarna onder een microscoop onderzocht op afwijkende vormen.

Voor blijvend mooi en gezond haar